HometechniekFun met kneedbaar Tungsten

Je kent het misschien wel, je krijgt wat aanbeten, vangt wat baarzen, maar op het moment dat je twee meter teveel naar links of rechts gooit krijg je geen één tikkie meer! Of dat je bijvoorbeeld tijdens het binnendraaien van een baars, een hele school met baarzen achter die baars aan ziet komen, maar ze niet vangt…

fun-met-kneedbaar-ungsten-blog-corne-ouwenhand-1Kortom, momenten dat je weet dat de baars/snoekbaars aanwezig is, maar dat je minder of zelfs helemaal niets vangt terwijl je dat wel verwacht. Mensen die mij op Facebook hebben, zullen weten dat ik een tijdje terug een bericht plaatste dat ik iets nieuws geprobeerd had en daarmee goed ving, in werkelijkheid gebruik ik het al wat langer, maar dat ter zijde. In deze post zal ik het ‘trucje’ uitleggen.

Kneedbaar Tungsten.

Kneedbaar tungsten is een materiaal met een hoog soortelijk gewicht, wat simpel gezegd betekent; als je een stukje lood en een stukje (kneedbaar) tungsten hebt, die beide net zo groot zijn, dan is het (kneedbaar) tungsten een stuk zwaarder omdat het soortelijk gewicht van tungsten hoger is dan dat van lood. In de karpervisserij is wordt het regelmatig gebruikt om leaders en rigs te laten zinken.fun-met-kneedbaar-ungsten-blog-corne-ouwenhand-2Kneedbaar Tungsten in de praktijk.

Nu je een beetje een idee hebt wat kneedbaar tungsten precies is, zal ik uitleggen hoe ik het toepas op mijn visserij. Ik merk, zoals ik in de inleiding al aangaf, dat er soms momenten zijn dat er zeker vis op één specifieke stek aanwezig is, maar dat ze het aangeboden kunstaas via de dropshot niet pakken omdat het (naar mijn idee) te langzaam zinkt. Wat je dan kan doen is uiteraard met een loodkop gaan vissen, het afzinkmoment van een loodkop in vergelijking met de dropshot is veel sneller, dus wellicht dat ze die dan wel pakken. Het probleem is soms echter dat de vis massaal op één stek ligt, als je dan vanaf de kant met een loodkop vist ben je in no time door de school met (snoek)baars heen! Wat dan dus ideaal is, is dropshotten met een klein bolletje kneedbaar tungsten op de haak, hierdoor kan je dus langzaam door de school heen vissen, met een shad die snel zinkt!

fun-met-kneedbaar-ungsten-blog-corne-ouwenhand-3

Techniek

Het vissen met kneedbaar tungsten verreist wel een iets andere techniek dan je misschien gewend bent, zoals ik in een vorig stuk al aangaf dat er veel verschillende manieren zijn om te dropshotten, werkt het vissen met kneedbaar tungsten alleen als je vist met een beetje slack.

Je moet dus vissen met een beetje slack, niet continu tikjes geven, maar tik… even laten zinken en weer tik…

Als je een dropshotter bent die continu tikjes geeft en eigenlijk altijd met een strakke lijn vist dan zal je, mits je dit wil proberen, je techniek iets moeten aanpassen. Het hele doel van het kneedbaar tungsten is namelijk dat je shad sneller zinkt dan dat het deed zonder kneedbaar tungsten, als je dan je lijn continu strak houdt, is de hele mogelijkheid tot zinken niet aanwezig en zal het niet het gewenste effect hebben. Om een lang verhaal kort te maken: Je moet dus vissen met een beetje slack, niet continu tikjes geven, maar tik… even laten zinken en weer tik… enzovoort.

Dat beetje extra gewicht belemmerd het ‘opzuigen’ van de shad, zoals je hier ziet, niet.

Dat beetje extra gewicht belemmerd het ‘opzuigen’ van de shad, zoals je hier ziet, niet.

Drijvende shads

Het vissen met kneedbaar tungsten kan je ook op een hele andere manier toepassen. Namelijk bij drijvende shads. Normaal gesproken vis ik nooit met drijvende shads op de dropshot, simpelweg (ja, ja komt ie weer) omdat ze niet zinken. Met kneedbaar tungsten kan je je shad zo ‘uitloden’; of beter gezegd ‘uittungstenen’ maar dat klinkt niet, totdat je shad nét aan zinkt, om een tergend langzaam afzinkmoment te creëren, wat op sommige momenten echt the key to succes kan zijn! Het is dan wel handig om een ondiep stukje in de buurt te hebben om te kijken of er te veel of te weinig tungsten op zit. Mocht die plek er niet zijn dan kan je ook even je dropshotlood van je montage afhalen en dan even alleen je shad ter water laten om te kijken of ie zinkt.

Dropshotten met kneedbaar tungsten, zeker aan te raden om een keer te proberen!

Dropshotten met kneedbaar tungsten, zeker aan te raden om een keer te proberen!

Beter contact.

Een bijkomend voordeel voor degene die vaak op lange afstand vissen, door het extra gewicht aan de haak zelf heb je nét iets meer contact met je shad, wat ervoor zorgt dat je je aanbeten beter voelt! Dit is zeker voor mensen die op groot water vissen een leuke bijkomstigheid.

Nadelen.

Ik kon weinig nadelen bedenken, maar heb er toch een paar op kunnen sommen:

  • Het kneedbaar tungsten is het prettigst aanbrengen op een droge haak, het kan ook op een natte haak maar het nadeel daarvan is dat het tungsten dan niet goed plakt en steeds over je haak zal gaan schuiven. Dit is op zich geen ramp, maar de perfectionist in mij merkt dit op als irritant.
  • Berg geen losse haak of montage op in een doosje of zakje met het kneedbaar tungsten er nog op, anders wordt het één grote plakbende. Mocht je de montages dus van te voren klaarmaken, doe dan pas kneedbaar tungsten op de haak op het moment van je de montage aan je hoofdlijn knoopt.

Het zijn twee kleine dingetjes, die voor mij absoluut niet opwegen tegen de voordelen die het met zich mee kan brengen.

Experimenteren.

Het vissen met kneedbaar tungsten zal niet altijd meer succes opleveren dan dat je ‘gewone’ dropshot. Je zal het dus gewoon moeten proberen, de ene keer willen ze je shad snel en dan is het een idee om een beetje tungsten op de haak aan te brengen. En andersom, willen ze je shad langzaam hebben dan kan je gewoon gaan dropshotten of gaan dropshotten met drijvende shads met kneedbaar tungsten. Kneedbaar tungsten is bij verschillende winkels en webshops verkrijgbaar, ik gebruik de Asari Tungsten Putty. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit onderwerp, voel je vrij om me een bericht te sturen op Facebook.

 

Corné Ouwehand

 

Comments are closed.