HomevistripMijn eerste vistrip naar Noorwegen

20140702_154557[1]

Dit voorjaar ben ik met Noorwegen “veteranen” Leo, Niek en Thomas naar Noorwegen geweest. Het is een fantastische ervaring geworden, mede door de bovengenoemde heren, heb ik het Noorwegen virus nu stevig te pakken. Hieronder een kort verslag van de reis.

DSCN0267

Dag 1; 24/06

Ik had om 4 uur de wekker gezet om op 5 uur bij Leo te kunnen zijn. Wonder boven wonder passen al onze spullen in de auto. Na het opladen van de beide kayaks is het tijd om naar Noorwegen te vertrekken. Het doel van de eerste dag is Olso, volgens de navigatie is het 1583 kilometer en komen we om 20:50 aan. Via Duitsland komen we in Denemarken waarna we over lange bruggen naar Zweden rijden. Vanaf Zweden naar Noorwegen is nog een flink stuk. Uiteindelijk komen we om 21:55 in Oslo aan. We verblijven in een mooi hotel en nadat Leo de auto nog even in het zicht heeft gezet is het tijd om te gaan slapen.

20140629_072251[1]

 

Dag 2: 25/06

We ontbijten om 6:30 in het hotel om een uur later na ontbijt en uitchecken op weg te gaan voor het laatste deel van de reis. Ondanks dat het nog maar ongeveer 550 kilometer is geeft de navigatie een reistijd van ongeveer 7 uur. Later bleek ook waarom dit was. De reis gaat hoofdzakelijk over tweebaanswegen dwars door dorpen en vooral over bergen. Het landschap is erg divers maar overal even schitterend. Op de reis gaan we door veel en vooral lange tunnels waarvan sommige meer dan 7 kilometer. Een van de tunnels was bijzonder, deze heeft namelijk een rotonde in de tunnel. Om 15:45 komen we aan bij het huisje waar de sleutel onder de mat lag. Na de eerste spullen uit te hebben geladen komen Niek en Thomas aan, die waren een paar dagen eerder aangekomen. De eerste berichten over het vissen vallen een beetje tegen, maar we hebben prachtig weer. Na het eten van spaghetti met een heerlijke door Nel gemaakte spaghettisaus gaan Leo en ik nog even in de baai bij het huisje vissen.  Het water is bijzonder helder en binnen niet al te lange tijd weet Leo een mooie makreel te vangen, de eerste vis is binnen. Enige tijd later heb ik een vals gehaakte pollak. Het is goed zoeken naar vis, we hebben een groot deel van de baai afgezocht zonder veel succes. Als we de baai uitvaren richting dieper water weet Leo een kleine pollak te landen. Op het moment dat we naar huis willen varen is het bij mij feest. Vier kleine pollakken aan de pilker met makreellijn.

DSCN0323

 

 

Dag 3: 26/06

Niek en Thomas hadden de wekker op 5 uur gezet maar dat was nog wat aan de vroege kant voor Leo en mij. Wij hadden besloten om vandaag wat verder landinwaarts te vissen. Op de kaart zag het er goed uit met veel eilandjes en dieper water. We hadden een mooie plek gevonden om de kayak te water te laten, een kleine haven met glooiende stenen. In het haventje zagen we regelmatig forellen springen. Ook hier weer kraakhelder water. Om 9 uur lagen we op het water. Hierna hebben we een heel groot stuk van de kustlijn afgevist met shads, pilkers en pluggen maar het leverde behalve veel wier niet veel op. Na enige tijd had ik een mooie makreel op de blauwe Bomberplug. Na nog vele uren zonder een stoot op de hengel in een schitterende omgeving besloten we terug te varen naar de haven en wat dieper water op te zoeken. Varend naar het beginpunt had ik een blauwe pilker aan de speld gehangen en dat leverde op 25 water direct een kleine gul op. Het was ondertussen half twee. Ik besloot om verder te gaan met pilkeren en Leo ging nog wat proberen met shads. De vis bleek diep te zitten tussen de 30 en 38 meter.

Ik bleef het plateau afvissen met pilkers met een makreellijn,dit bleek zeer effectief te zijn. De vissen waren niet zo groot maar ik ving wel aantallen, twee keer had ik vis op twee hengels te gelijk. Uiteindelijk heb ik nog 10 kleine gullen weten te vangen en, wat later bleek, een tong-schar van 38cm. Helaas voor Leo een vis loze dag. Om 16:00 was het tijd om terug te varen naar de haven. Na de spullen in de auto te hebben gezet en de kayaks waren opgeladen zijn we richting huis gereden. Daar waren Niek en Thomas al, zij waren om 14:00 gestopt met vissen, zij hadden redelijk goed gevangen waarvan de grootste een pollak van 78 cm was.

DSCN0374 (1)

 

 

Dag 4: 27/06

Vandaag gaat de wekker om 5 uur. We hebben besloten om met zijn vieren te gaan vissen op een stek waar Niek en Thomas deze week leuk hadden gevangen. Na de gebruikelijke ochtendrituelen lagen we om half acht in het water. Er stond geen wind en de zon scheen al lekker. Dit leverde een mooi plaatje op met spiegelglad water. In de haven lukte het Leo om een mooi zeester te vangen, helaas bleek dit geen punten voor kayakwars op te leveren. We zijn direct naar de overkant gevaren om daar de kant af te vissen. Hier hebben we een heel stuk trawlend gevaren maar dit leverde voor mij geen vis op. Ondertussen waren Niek en Thomas al zo ver voor ons dat ik de rest van de dag met Leo samen heb gevist. Samen besloten we om weer aan de andere kant te vissen.

Ook hier gebeurde in eerste instantie niet veel. In een kleine inham wist ik mijn eerste kleine gul te vangen op een pilker. Leo ving ook nog een visje in de baai. Ik ben in de inham blijven vissen en Leo is gaan trawlen op forel, aangezien er veel relatief ondiepe kanten waren. Een goede keuze aangezien Leo veel kleine forellen op een kleine Toby lepel wist te vangen. In de inham was het voor mijn ook goed toeven. De vissen waren niet echt groot maar wel weer in mooi aantallen. In een klein stukje water tussen de 20 en 45 meter water lukte het om nog 5 pollakjes en 4 gulletjes te vangen. Ook kan ik weer een nieuwe soort aan mijn lijst toevoegen roodbaarzen deze waren zo gretig op de makreellijn dat ik er een keer 3 stuks en een keer 2 gelijktijdig aan de lijn had. Later heb ik er nog een op de pilker gevangen. Ondertussen was Leo ook weer in de inham komen vissen en ook hij ving goed. Toen zijn we samen nog wat ondiepe stukken af gaan trawlen om wat forel te vangen. Dat lukte Leo een stuk beter dan mij,toch wist ik twee forellen te vangen op een blinker. Ook hing er nog een kleine pollak op mijn lepel. Ondertussen was de wind wat aangetrokken en kwamen er kleine golven op het water. Op de terugweg hebben we nog even bij de inham gevist waar ik nog even een gulletje en twee pollakjes meepakten. Ook Leo had hier nog een paar visjes. Ondertussen was het tijd om terug te varen naar de haven. Na het opladen van de kayaks zijn we teruggereden naar het huisje. Daar aangekomen zagen we dat de wagen van Niek en Thomas al volgeladen was en bijna klaar voor vertrek. Na het eten ging Niek zijn auto wassen en was zo vriendelijk om die van Leo ook even te doen. Op een paar kleine spullen na alles weer in de auto geladen. Gezellig nog wat op het terras gezeten en dan is het tijd om te gaan slapen.

Dat was dan het eerste deel van de reis. Op naar de volgende locatie.

IMG_3795

 

Dag 5 28/06

Thomas en Niek zijn extra vroeg opgestaan (4 uur) zodat ze nog wat tijd zouden hebben om te vissen. Leo en ik doen het wat rustiger aan en worden om zes uur wakker. Na ontbeten te hebben en de laatste spullen te hebben ingepakt was het om half acht tijd om weg te rijden. De afstand is met ruim 350 kilometer niet echt ver. Maar in Noorwegen zegt afstand niet altijd iets over de reistijd. De navigatie gaf aan dat we er om drie uur zouden aankomen. Al snel komen we weer in de tunnel met de rotonde er in, het blijft me verbazen. Uiteindelijk komen we om half twaalf aan bij de pont, we zien hem nog wegvaren, we zijn de eerste op de opstelplaats. Er hangt een schema met vaartijd, we hebben geluk over drie kwartier zijn we aan de beurt L. We maken van de nood een deugt en besluiten in de sportzaak te gaan kijken aan de andere kant van de weg. Ze hebben maar heel weinig visspullen, maar we weten er toch nog wat leuke kleine pilkers te scoren. Vanuit de winkel zien we de pont al weer naderen, we hebben geluk. Maar dat bleek niet helemaal te kloppen, nadat de passagiers van de boot waren ging ook de kapitein aan wal, dus dan maar wachten. Eenmaal aan de overkant kon de reis vervolgt worden, nog maar 96 kilometer, geschatte aankomsttijd ondertussen kwart voor vier. Nog maar 25 kilometer te gaan en de navigatie stuurt ons een weg op welke overgaat in een onverharde weg, sla over 9,6 kilometer rechtsaf??? Het is werkelijk prachtig we rijden bijna dwars door de natuur. Met stokken worden zeer diepen kuilen in de onverharde weg gemarkeerd. De onverharde weg gaat gelukkig weer over in asfalt. We volgen de instructies van de navigatie trouw op, en als we er “zijn” blijkt dat de ingevoerde coördinaten wel juist zijn maar het huisje zich niet op die locatie bevind. Dan maar even Niek en Thomas bellen, geen geluk, beide nemen de telefoon niet op. Dan gaan we zelf maar even zoeken, maar dit levert niet veel op. We hebben lang gezocht en het op twee plekken gevraagd maar ons adres is niet bekend. Dan de eigenaar maar bellen, die zegt dat hij ons kan zien, we staan dan honderd meter van zijn huis. We rijden achter hem aan, hij stopt, wij willen de weg naar onder inrijden als de man naar boven wijst. We kunnen niet met de auto bij het huisje komen, maar de kruip-door-sluip-door pad met een enorme trap brengt ons bij ons nieuwe onderkomen. Vergane glorie is het eerste wat in mijn opkomt. Het ziet er anders uit als ons eerste huis zeg maar. Na de eerste spullen uit de auto gehaald te hebben gaan we op de bank zitten, het is dan bijna half zeven. Vissen gaat hem niet meer worden vandaag. Niek en Thomas komen later terug met een tas met dikke vissen. We drinken gezamenlijk nog wat en dat is het tijd om te slapen. Morgen gaat de wekker om 5 uur.

IMG_3693

 

Dag 6: 29/06

We staan gezamenlijk om 5 uur op en ontbijten. We rijden naar een kleine haven waar we naast de steiger makkelijk het water op kunnen. Ons bezoek trekt de aandacht van de locals, die hebben nog nooit van dit soort kayaks gezien. We gaan het water op en trawlen naar de rots en de ingang van het Romsdalfjord. Tijdens het varen vang ik mijn eerste vis op de rapala deep tail dancer, geen monster maar een leuke gul. We vissen langs de rotswanden voor de anderen levert dit wat visjes op. Maar aangezien ik niet zo snel ben, ben ik minder fanatiek aan het vissen en probeer het gat met de andere beperkt te houden. Maar doordat ik wat met mijn materiaal aan het rommelen ben wordt het gat steeds groter. Jammer dat ik niet kan trappen en rommelen tegelijk. Uiteindelijk sluit ik aan bij de anderen en we besluiten naar de andere kant over te steken, een tocht van ruim een half uur. Het is heerlijk weer bijna geen wind en de zon schijnt al lekker. Eenmaal bij de andere kant aangekomen zijn de jongens al een stuk verder en besluit ik zelf wat te vissen. Het is op de dieptemeter erg rustig met vis. Ik weet wel wat pollakjes te vangen. Ik besluit om naar de groep te varen, maar onderweg zie ik een mooi punt op de dieptemeter welke ik wil uitproberen. Een goede gok, al snel heb ik op mijn pilker een mooie gul van 60 centimeter. Weer een vis op de pilker, ik haal mijn hengel omhoog draai mijn lijn wat op, nogmaals mijn hengel omhoog KRAK, de vis had de lijn vast gezwommen. Ik heb van mijn eendelige hengel een tweedelige hengel gemaakt, kut!!!!!

Gelukkig heb ik hengels genoeg bij me. Hierna nog een paar kleine gulletjes en pollakjes gevangen. Ik kom aan bij de jongens die zijn bij een rotspunt aan het zoeken naar vis met pilkers maar zonder veel resultaat. Niek en Thomas varen ondertussen weer door, Leo en ik blijven het nog even proberen maar het is niet veel. Ondertussen is de wind wat aangetrokken, Leo wil terugvaren naar de andere kant nu de wind nog matig is, dat lijkt mij een goed plan. We varen naar de overkant waar Leo natuurlijk weer eerder is dan ik. Niek en Thomas steken nu ook weer over. De lucht wordt steeds donkerder en we horen wat gedonder, tijd om terug naar de haven te varen. Tijdens het trawlen los ik nog een mooie vis omdat ik iedere keer vergeet door te trappen als ik mijn hengel uit de standaard haal.

We zijn vroeg klaar met vissen vandaag en thuis aangekomen begint het te regen. Ik besluit even op bed te gaan liggen en val als een blok in slaap. Tegen zeven uur wordt ik wakker. Nederland speelt tegen Mexico en we staan 1 – 0 achter. De mannen springen en gillen het is 1-1, nog een goal in de blessuretijd Nederland wint.

Het plan is om morgen naar het eiland te varen en misschien wel er omheen, maar dit hangt af van de wind.

IMG_3789

 

Dag 7: 30/06

De wekker gaat om 5 uur. We kijken naar buiten en het is windstil. Na het eten rijden we naar een haventje waar we makkelijk te water kunnen. Bij het uitvaren heb ik direct een mooie gul en we zijn nog geen tien minuten verder of iedereen heeft vis. We vissen de kant af, het ziet er goed uit op de dieptemeter er is veel vis te zien. Na een klein stukje varen kan ik weer een nieuwe soort op de lijst noteren. Dit keer is het een poon die de pilker niet kon laten gaan. Na nog een paar visjes komen we bij een punt van de rots. Het water is spiegelglad. We besluiten om naar de overkant te varen, naar het eiland. We proberen het voor het eiland, daar vang ik nog een leuke gul. Na nog twee kleine visjes vaar ik naar Leo die was al wat doorgevaren. Leo en ik besluiten om linksom om het eiland te varen. Het is erg stil aan de hengels,af en toe een klein visje. Maar Leo doet het duidelijk beter, niet dat ze veel groter zijn maar het zijn er zeker meer. Als we aan de punt van de achterkant van het eiland aankomen zie ik actie aan de oppervlakte, vis die aan het jagen is. Ik gooi mijn pilker er naar toe en direct vis. Het zijn pollakjes van 30 tot 40 centimeter. Dit trucje kan ik nog 5 keer herhalen dan wordt het rustig. We besluiten om het eiland rond te varen. Ik had op de kaart van Niek gekeken, het was een rond eiland,af en toe weten een visje te vangen maar het zijn er niet veel en zeker geen grote vissen. Als we de bocht om varen wacht mij een verassing. Het eiland is niet rond maar loopt nog een stuk door. Als ik later op de kaart kijk zie ik dat de kaart ophoud halverwege het eiland ophoud. We varen door en als we de hoek om varen is de wind ondertussen bijzonder sterk, zo sterk dat je je blind moet trappen om ook maar een stukje vooruit te komen. Wat op zich nog niet zo erg is maar we moeten echt nog een heel eind, zeker 6 kilometer. Met de wind zijn ook de golven gekomen, wat het er ook niet makkelijker op maakt,halverwege stoppen we bij een eiland om even bij te komen en de benen te strekken. Het is een broedplaats voor meeuwen, we zien een nest met eieren. Om de meeuwen niet te veel te verstoren varen we maar weer door. Het is een lang stuk varen, er lijkt geen einde aan te komen en uiteindelijk komen we weer bij het haventje aan. Gelukkig maar we zijn echt stuk. Na eerst even te zijn bijgekomen pakken we de spullen in en keren we terug naar het huisje. Dan nog even die ellendige trap op en dan ploffen we op de bank neer.

20140628_145131[1]

 

Dag 8: 1/7

Vandaag wordt het twee keer vissen, een keer in de ochtend en een keer in de nacht.

We rijden naar een haventje, ik tuig mijn hengels op de kant al op en ga als laatste het water op. Maar ik ben wel de eerste met een visje die dag. Net uit het haventje pakt een mooie gul mijn blauwe bomber plugje. Al snel heeft iedereen vis. In de baai wordt er goed gevangen. De andere vangen een aantal lengen. We vissen de kant af tot de punt van de baai, daar proberen we nog wat te vissen en steken dan over naar de andere kant. Daar weet ik al snel een gul te vangen en nog een aantal kleine vissen. Niek was wat voor ons en komt naar ons toe gevaren. Of een van ons een kniptang heeft, hij heeft een dreg door zijn vingertop!!! Leo heeft een goede tang en kan de dreg zo doorknippen, ook heeft hij zijn verbanddoos bij zich en na het plakken van een pleister kan Niek weer verder vissen. Niek vist vrolijk door, wat een bikkel.

Ik besluit om naar een waterval te varen om te proberen of ik er een mooie foto van kan maken. Ondertussen zijn er zeker zes bootjes op dieper water aan het vissen, dat zal we een rede hebben, ik vaar die kant op en ga mijn geluk eens op grote diepte proberen. Het levert lang niets op, en als er dan iets aanhangt is het een kleine roodbaars die door de 11 bar drukverschil uitziet als een ballon. Helaas voer voor de meeuwen.

 

Ik probeer het nog even op de stek waar Leo net aan het vissen was en vang wat kleine vis. We zouden niet te lang vissen dus maak ik de oversteek alvast terug. Leo blijft het nog even proberen en vaart later terug. Aangekomen bij de haven zie ik een mooie rotspunt, daar moet vis zitten. Op weg er naar toe vang ik nog een leuke pollak op de blauwe bomber plug. Ik vaar over de rots en laat me terug driften. Op 15 meter water vang ik mijn eerste leng, natuurlijk weer geen monster maar het is weer een nieuwe soort op de lijst. Op deze stek vang ik kort na elkaar nog twee goede gullen en een kleine pollak. Ondertussen is Leo bij mij aangekomen, we vissen nog een uurtje door. Dan nog maar even de andere kant op daar zie ik ook een interessante punt. Hier vang ik enkele zeer kleine gulletjes en wat pollakjes. Dan draaien we om en varen we terug, ik draai mijn pilker snel binnen, BAM een beuk op de hengel een grote makreel op de pilker. We varen naar de haven en ruimen onze spullen op het is dan twee uur. We rijden naar huis en snacken wat en gaan naar bed.

 

Vanavond moet het gaan gebeuren. Om 9 uur gaat de wekker we eten wat brood, poetsen de tanden en drinken wat koffie. Het is bij elf uur s ’avonds als we wegrijden. Omdat het koud zou worden kleden we ons dik aan. We rijden terug nar de zelfde plek waar we die dag eerder gevist hadden. Het is schemerig maar niet meer als dat. Nadat we alle spullen opgetuigd hebben gaan we het water op. Ik ben het haventje nog niet uit of het is direct al raak, de eerste vis is zo gevangen. Ik probeer het als eerst weer bij de rotspunt bij de haven, hier vang ik een paar kleine visjes. Dan doorvaren naar de rotspunt aan de buitenkant. Onderweg is het weer de blauwe bomber plug die vis oplevert. Aangekomen bij de punt vang ik enkel zeer kleine vissen. Ik vaar om de punt heen en daar begint het echte werk, een paar mooie pollakken. Ik heb vis ik draai hem binnen en voel dat hij er afschiet, maar er hangt er nog een, de pilker is zoek maar aan de bijvanger hangt nog een mooie pollak. Direct daar na verspeel ik op mijn andere hengel ook mijn pilker. Dat zijn twee pilkers in vijf minuten, dat gaat hard. Mijn pilkers zijn bijna op. Ik knoop de laatste licht pilker op de Illex hengel en de zware op de andere hengel. Ik besluit om over te gaan op amnesia onderlijn. Bij de volgende punt barst het feest pas echt los. Ik vangen een … lange dunne gul of heek, daar zijn we nog steeds niet uit. Het is mijn grootste vis tot nu toe met 73 centimeter, wat een sport op een lichte hengel. Ik vang kort na elkaar wat pollakken en een wat grotere leng, ik schat dik 50 centimeter. Het is redelijk diep, een meter of 40,ik drift langs de punt en hier is een drop off wat later dik 200 meter diep blijkt te zijn. Ik laat mijn pilker zakken maar kom maar niet op de bodem. Ik besluit mijn pilker weer op te halen en op half water een flinke dreun op de hengel, een koolvis. Ik ben op een vis goudmijn gestuit. Snel laat ik mijn andere pilker ook naar het diepe zinken. Ondertussen onthaak ik een flinke koolvis, maak een foto en laat mijn pilker weer zakken. Dan klap ik van mijn andere hengel mijn beugel dicht en begin deze snel binnen te draaien, BAM weer een beuk op de hengel. Dit feest duurt ruim een uur. Vis door de slip heen binnen draaien, onthaken laten zakken en dan over op de andere hengel. Ondertussen wordt het steeds lichter. Het is dan ook bij vijf uur als we besluiten dat het tijd is om naar huis te gaan. De plug weer het water in en terugvaren. Voordat ik goed en wel vaar heb ik vis op deze plug, na een leuk gevecht wint de vis. Plug er weer uit en verder varen, direct weer een klap op de hengel, het is een stevige makreel. Deze gaat mee voor Thomas om op de bodem te vissen. We varen terug naar de haven, spoelen onze spullen schoon met een slang en rijden naar huis. Thuis aangekomen praten Leo en ik iets na, het was een bijzonder geslaagde visdag waarbij voor mij de teller deze dag bijna op 40 vissen staat.

 

Na deze dag volgde er nog twee visdagen waarvan ik vergeten was om een verslag te maken. Wat ik nog wel weet is dat het erg bijzonder is als het in de nacht gewoon licht is. Door de nachtvistrip had ik een jetlag zonder gevlogen te hebben.

Na de spullen gepakt te hebben zijn we in twee dagen weer veilig naar huis gereden.

 

Het is een geweldige ervaring geweest en wat mij betreft is het vissen in Noorwegen een nieuwe traditie geworden. Ik kan het iedereen aanbevelen die wil vissen in een geweldige omgeving.

 

Met vriendelijke groet,

 

Martin

 

Comments are closed.