HomeAlgemeenWat zie je eigenlijk precies met een dieptemeter?

Artikel geschreven door Kees Beerens Teamlid van Pike XL en geplaatst op hun site www.pikexl.com

 

Wat zie je eigenlijk precies met een dieptemeter? 

Een veel gestelde vraag en vele, soms wat gecompliceerde, antwoorden zwerven er over het internet.

Ook wij proberen wat duidelijkheid te geven, met de kennis die wij in de loop der tijd hebben opgedaan.

Met plaatjes en duidelijke tabellen proberen wij u wegwijs te maken in het doolhof van gegevens.

In deze tips en trucs gaan we uit van 2 soorten tranducers en 2 soorten dieptemeters.

De transducers:

We gaan uit van een 83/ 200Khz en een 50/ 200Khz transducer, in ons geval praten we dan over de transducers van Lowrance.

HST-50/200-DX (Part #106-23) met een scan van hoek 35º en 12º

HST 83/200 WSBL (part #106-72) met een scan van hoek 60º en 20º

 

Maar hier begint het gelijk…wat houdt die scanhoek nu precies in?

De scanhoek bepaalt de breedte van de kegel en daarmee de oppervlakte die op een bepaalde diepte wordt gescand. Hier is een voorbeeld met achteraanzicht van de boot

 

plaatje 1

50khz

plaatje 1a

200 khz

 

 

Hoeveel bodem er daadwerkelijk gescand wordt is uiteraard afhankelijk van de diepte van het water; hoe dieper hoe breder de kegel. Over het algemeen geldt ook: hoe kleiner of smaller de kegel waarmee gescand wordt hoe zuiverder de diepte-gegevens zijn. Maar gebruik je de scan vooral als fishfinder dan geldt hoe breder de kegel hoe makelijker er naar vis gezocht kan worden, je bekijkt immers een groter gebied.

 

Let wel op: de transducer middelt de teruggekaatste signalen wat wil zeggen dat bij een sterk talud de meest diepe plek in het gescande oppervlakte niet op het scherm gepresenteerd zal worden. Dat is bij een nagenoeg vlakke bodem niet zo’n probleem maar in specifieke gevallen zoals het onderstaande plaatje toont kunt u ook zien dat er dus een ‘dode’ zone is, waar de vis niet zal worden waargenomen. Het zal je niet verbazen dat juist in de blinde vlek de mooiste vis ligt te wachten op jouw stukje kunstaas..

plaatje 2

Voor een 50/200Khz transducer wordt het volgende oppervlakte gescand bij de aangegeven dieptes.

 

plaatje 3 tabel

Maar hoe ziet dat er nu met een bovenaanzicht uit?

In dit voorbeeld is de verhouding van de boot meegenomen naar de gegevens van het gescande oppervlakte met een diepte van 4 meter, in de vele vaarten en kanalen een gemiddelde diepte.

 

Boven aanzicht in verhouding:

50/200 kHz dual frequency transducer op 4 meter diepte

Boot maat ca. 1,70 x 4,40

plaatje 4

Voor de 83/200Khz gelden de volgende gegevens;

plaatje 5 tabel 2

Van boven ziet het er dan als volgt uit.

plaatje 6

 

 

Opvallend bij beide plaatjes is dat de vismaat die voor in de boot zit eigenlijk altijd net voor de feiten uit loopt, hij zit immers net buiten de gescande zone. Bij het trollen met kunstaas is dat geen probleem; het kunstaas hangt immers in of achter de zone die gescand wordt. Bij het verticalen zit de stuurman prima ten opzichte van de transducer maar de kopman er net naast. Vaar je langzaam vooruit dan mist hij dus net alle recente info. Backtrollen is dan ook een goede methode. Niet heb je dan goede controle over de drift, zowel de stuurman als zijn maat zien eerst wat de scan aangeeft en kunnen dan bijtijds de aaspresentatie daar op aanpassen. En dat is toch waar je zo’m dieptemeter/fishfinder voor aan boord hebt.

 

De tweede soort dieptemeter die we willen bespreken is

de Lowrance structure scan.

 

Lowrance StructureScan/ DownScan imaging

De exacte hoeken worden niet opgegeven door Lowrance maar zoiets zou het eruit moeten zien. Hoe groter het bereik van de side-scan hoe groter de hoek lijkt te worden.

 

plaatje 7

Achter aanzicht in verhouding op 4 meter diepte

Structure scan ingesteld op 2x de diepte (2×4 m) dus 8m naar links en 8m naar rechts. Centraal de downscan die recht onder de boot de diepte scant (en vis signaleert).

 

Met een bovenaanzicht waarin de boot in verhouding is meegetekend ziet het er als volgt uit:

plaatje 8

 

Een betrekkelijk smalle scan die, gecombineerd met de voorwaartse snelheid een 3D achtig beeld oplevert zoals het volgende plaatje een overzichtelijk geheel van de structure scan (side en Down scan) geeft.

 

plaatje 9

Wij hopen met deze geïllustreerde tips & trucs u iets wijzer gemaakt te hebben met betrekking tot wat een dieptemeter zoal schrijft cq.scant en waar u rekening mee kunt houden, om zo de juiste interpretatie te kunnen maken van wat u nou eigenlijk echt ‘ziet’. En dat u daarmee uiteraard meer haalt uit u eigen apparatuur en met als resultaat meer of mooiere vangsten…

 

Tight lines

 

Kees

namens PikeXL

Comments are closed.