HomeAlgemeenmateriaalKanoviskrat

Twee problemen, één oplossing
Als ik een dagje ga kanovissen, dan neem ik vaak meerdere hengels en dozen met kunstaas mee om op alles voorbereid te zijn. Nu hebben de meeste viskano’s wel  verzonken hengelkokers  achter het zitje, maar die zijn meestal te ondiep om er met vertrouwen je hengels in te plaatsen. Bovendien zijn ze vaak schuin naar buiten gericht, zodat je gemakkelijk hengeltoppen beschadigt als je langs een muur of kade vaart. Niet ideaal dus. En al die dozen met kunstaas laat ik liever niet achter mijn rug in de ‘tank well’ rondslingeren. Nu kun je voor die kunstaasdozen wel een oplossing vinden in bijvoorbeeld de met een rits afsluitbare pvc-tassen van Illex of Pezon & Michel of de speciale kunstaastassen die meerdere  merken voeren, maar een oplossing voor beide problemen is een kanoviskrat: een stevig krat met behoorlijk diepe, verticale hengelkokers.

Het krat
Elk krat dat in de ruimte achter het zitje past, is in principe geschikt. In alle bouwmarkten en veel zaken met huishoudelijke artikelen, kun je plastic kratten kopen. Het nadeel van veel van die kratten is dat ze wat slap zijn en als er water in komt dan blijft dat staan. Als je er gaten in gaat boren om water af te voeren, dan worden ze alleen maar slapper. Dat geldt ook voor  zogenaamde vouwkratten: prima kratten, maar de meeste zijn wat slap. Echt stevige kratten zijn de zogenaamde melk- of fietskratten.  Dat zijn open kratten die door de vele ribben behoorlijk  stevig zijn.
Omdat  het tegenwoordig  populair is om een fietskrat op een voorrek van je fiets te bevestigen, zijn die kratten gemakkelijk verkrijgbaar.  Er zijn verschillende merken, afmetingen en kleuren. Ik koos na lang zoeken voor een krat van  Steco (l 43 x b 35 x h 27), omdat daar de door mij gekozen hengelsteunen mooi op passen. Zo’n krat kost pakweg € 20,-.

[simage=139,160,n,center,]

De hengelkokers
Er zijn meerdere fabrikanten van kunststof hengelkokers,  waaronder Penn, maar ik heb gekozen voor de Berkley ‘tube rod holder’. Deze heeft drie kokers en kost nog geen € 15,-. Ik heb er twee van gekocht om er op beide korte kanten van het krat een te plaatsen, want behalve meerdere hengels neem ik ook vaak een rondschijnend licht mee dat ik er in plaats.  En een knuppel om zeebaarzen die ik meeneem naar de andere wereld te helpen. Zo zijn de zes kokers toch nog gauw gevuld.

[simage=140,160,n,center,]

Montage
De bevestiging van de hengelkokers op het krat is simpel. De rand van de bovenste ‘bevestigingsbalk’ van de Berkley rod holder  gelijk houden met de bovenrand van een korte kant van het Steco-krat en door de vier verdiept liggende bevestigingspunten,  gaten in het krat boren. Vervolgens met RVS bouten, moeren en sluitringen (dus niet de meegeleverde zelftappers!) de hengelkoker op het krat schroeven. Wel met de koppen van de bouten aan de binnenkant van het krat, want anders zit je met draadeinden in het krat en daar kun je je vingers lelijk aan openhalen.
[simage=141,160,n,center,]

Deksel
Het krat is van boven open, dat is mijn keuze omdat ik dan gemakkelijk bij de spullen kan. Als je bang bent dat je wel eens omver zou kunnen gaan of als je vaak door een branding heen moet om te starten en te landen, dan zou ik er een deksel op monteren, zodat de inhoud van het krat altijd behouden blijft. Met een stuk geplastificeerd tuingaas als deksel , een paar trekbandjes als scharnieren, en een stukje elastiek en een plastic haakje als klem, maak je een prima afsluitbaar deksel op je kanoviskrat. Het handigst laat je het scharnieren op een lange kant van het krat. Goed, ik vaar en vis zonder deksel, maar zorg er wel altijd voor dat alle hengels met een borglijntje aan het krat vastzitten, zodat ik die nooit kan verliezen.

Krat vast op kano
Het krat zet ik nooit los in de kano, maar bevestig het aan de zijkant van de kano met twee stukken  6 mm elastiek. Zelf heb ik een Hobie Adventure en daarvan heb ik de ingeschroefde haken op het achterdek vervangen door ogen. Het elastiek haal ik door die ogen en door gaten in het krat. Vervolgens trek ik de boel strak en vast met een quickclip. De foto’s zijn vast duidelijker dan deze tekst. Er zijn natuurlijk ook andere bevestigingsmogelijkheden, dit is slechts hoe ik het gedaan heb.
[sthumbs=142|144|145|146,200,4,n,center,]

Kant-en-klaar kanoviskrat
Al een jaar vaar ik met grote tevredenheid rond met mijn krat met hengelkokers en zijn er al diverse collega-kanovissers die mijn combinatie van Steco-krat en Berkley-hengelkokers hebben overgenomen. Zo ook Bram van viskayaks.nl. Die is er zo tevreden over dat besloten is om het kanoviskrat als compleet product aan te bieden. Voor de niet-knutselaars een makkelijke oplossing. Hoef je ook niet verschillende winkels af te lopen of internet af te stropen  om het krat en de hengelkokers te vinden.
[simage=147,200,n,center,]

Peter Woudstra

Comments are closed.