HomeAlgemeenmateriaalWelke kleding voor in de kayak?

In de kayak is kleding een belangrijk item. Ook is de plek, het jaargetijde, de weersverwachting en de watertemperatuur niet geheel onbelangrijk in je keuze.

Er zijn vele goede optie’s mogelijk.

Je kan in de zomer overdag prima in je korte broek met normale kleding uit de voeten.

Toch kan het op het water snel afkoelen door wind of mist. Zelf heb ik meestal een hoge zeilbroek (salopetes) bij me op het water.

Deze broek is ademend,  wind en waterdicht. Erg fijn in de kayak en als er water binnenkomt bij het varen blijf jezelf prima droog.

Als je dit combineert met een spraytop heb je een prima combinatie.

Als het kouder wordt of het weer is onstuimiger, gebruik ik zelf een Drysuit. Dit is eigenlijk een compleet pak. Uiteraard ook wind en waterdicht. Niet geheel onbelangrijk ook ademend.

De drysuits uit de zeilsport zijn gemaakt om in te bewegen boven water en van een goede kwaliteit.

Het pak is voorzien van een waterdichte rits op de borst. Je mouwen en je nek zijn afgesloten met manchettes. Deze sluiten netjes af. Onderaan het pak zitten latex sokken aan de pijpen vast gemaakt.

Zo kun je je eigen sokken eronder dragen. Het aan en uit trekken kost wat moeite maar eenmaal in je pak is het ongelooflijk comfortabel. Je kan ook elke gewenste schoen onder dit pak dragen.

Oude sportschoenen, waterschoentjes of laarzen. Het maakt eigenlijk niet veel uit.

Onder dit pak kan je aantrekken wat je maar wil. Als het kouder is dan kun je jezelf in laagjes kleden. Fleece wordt vaak gedragen onder deze drysuits. Dit komt omdat fleece een hoge isolatie waarde heeft. Het is sneldrogend en zelfs nat houd het isolatie over.

Ook een waadpak is een veel gebruikte optie. Net als het drysuit is dit handig bij het in en uitstappen van de kayak. Je hoeft immers nergens naar te kijken.

Er gaan vele spook verhalen over het gebruik van een waadpak. Ik heb er zelf geen ervaring mee dus weet niet of je kan zwemmen met een waadpak aan.

Er zijn ook veel verschillende soorten waadpakken te koop. Met laars en zonder, dikke neopreen pakken of heel dunne en beweeglijke versies.

In onderstaand filmpje worden verschillende opties getest door een kayakvisser. Hij springt letterlijk met alle 3 de bovenstaande kleding opties in het koude water..

Comments are closed.