HomeAlgemeenKayakvissen donderdag 30 december 2010?

Hoi

Alle kayakvissers prettige dagen toegewenst! Voor iedereen een goede gezondheid en veel kayakplezier in 2011.

Even terug naar 2010….
Helaas heeft de winter al aardig toegeslagen en voor bepaalde gedeeltes van ons land is schaatsen de enige optie!
Zelf heb ik de afgelopen 3 weken nog 5 kayakvistrips op het grotere zoete water doorgebracht. De laatste 3 trips heb ik niets meer mogen vangen helaas. Ze (snoekbaarzen) waren de laatste 2 keer wel aanwezig maar hadden er gewoon geen zin in. 

Aanstaande donderdag wil ik eigenlijk wel weer een poging met de kayak gaan wagen. Zat te denken aan de Grevelingen. Normaal doe ik dat iets later. Door de aanhoudende kou nemen de kantvangsten van de wijting al behoorlijk af hier in de omgeving. Ze zijn kennelijk al dieper water aan het opzoeken. Ook de schar lijkt al op zijn retour te gaan.. Hopelijk zit er in de diepere gedeeltes van het Grevelingenmeer nu al wijting.

Mochten er nog meer kayakvissers zin en tijd hebben dan kunnen we donderdag gezamenlijk een poging wagen rondom Scharendijke.
Raf gaf al aan dat hij ook zin had in een tripje. Het wordt de eerste trip daar en ik weet niet of er nu al wat te vangen valt. Op Totalfishing werden de eerste grote wijtingen al gemeld in de vangstberichten van afgelopen week.
Deze zijn gevangen op de Ms Theo en die verplaatst maar een paar keer per trip. Mijn ervaring is dat wij met de kayak driftend meer kunnen afvissen, dus het is het proberen waard. Wel werd alles in de namiddag gevangen las ik. Mochten er meer mensen zin hebben dan kunnen we gezamenlijk een poging wagen??

Het Grevelingenmeer is een mooie plek om 2010 af te sluiten lijkt mij. Ook het Oostvoornse meer is een optie die te overwegen is. Maar daar is de kans dat we allemaal een visje vangen wel een heel stuk kleiner.

Voor de Grevelingen dien je wel in het bezit te zijn van een zeevispas of een gewone vispas. Nu ben ik daar nog nooit gecontroleerd maar eens moet de eerste keer zijn.

Het beste aas is mijns inziens gewoon kleine steek of kweek zagertjes. Er zijn ook vissers die zweren bij pieren of ander aas zoals tappers ed. Per persoon 2 ons moet voldoende zijn. Na een uurtje of 3 is het vaak ook wel genoeg geweest.

Afhankelijk van de wind is een loodgewicht tussen de 30 en de 60 gram prima. Bij meer wind vis je iets zwaarder. De wijting zit niet altijd op de bodem en vaak iets hoger. Dit is op de visvinder ook goed te zien.

Ook de meest eenvoudige onderlijntjes met 2 of 3 afhoudertjes zijn gewoon goed. Let op, je mag officieel ook maar met maximaal 3 haken vissen!

Als je nog een hakenstekertje hebt, van het witvissen, dan zou ik die ook meenemen. Als die wijting een beetje gretig is en je “klauwen” goed koud, valt het anders niet mee.
Heb zelf zo’n mooie groene! Kosten minder dan een euro..

Hoor het wel als ik voor iemand zagers moet regelen, is geen probleem, laat het maar weten. De onderlijntjes kan ik ook wel halen als je die niet hebt. Zijn iets van 1.75 euro p/s ofzo. Je verspeeld er bijna niets, dus 2 tuigjes is vaak voldoende. We gaan waarschijnlijk tussen de 20 en de 40 meter diep vissen dus een beetje een gevoelig hengeltje en een niet te dikke lijn is de beste keuze.

Als je een tweede hengel wil uitzetten neem dan een steuntje mee.

Mocht je een driftzak hebben dan zou ik hem ook meenemen. Soms ga je door de wind te snel en kun je daardoor geen beet krijgen. Stroming staat er op dit gedeelte van de Grevelingen bijna niet.

Hopelijk zit het weer mee. Als er te veel wind staat dan gaat het niet door. Kunnen we altijd nog lepels gaan smijten op Oostvoorne!

Groeten

Bram Hullekes

Comments are closed.