HomevistripMet haastige spoed naar het zoet!

100_0148.jpg  100_0145.jpg

Afgelopen paar weken veel te weinig tijd gehad om te kunnen kayakvissen. ;(

Wel de grootse plannen maar een chronisch gebrek aan tijd.

Ook hebben we zaterdag de Kayakvisserforumdag in Brielle moeten laten schieten door werk verplichtingen. Volgend weekend bij Peter de Kock en ook geen tijd.. Vanmiddag konden Johan en ik de drang niet langer negeren en zijn we in de namiddag nog snel even ontsnapt en een paar uurtjes op het Haringvliet geweest. De zoutwater spullen zijn inmiddels opgeruimd maar de zoete spullen eigenlijk nog niet in orde. Snel wat bij elkaar geraapt en weg.  Onderweg zag ik de bomen bewegen van de straffe wind. Er gaat dan in de auto onderweg al van alles door mijn hoofd. Heb ik wel de juiste spullen bij me voor deze overhaaste trip? Een driftanker, zware loodkopjes, stingertjes voor de staartbijters?

We kwamen aan om precies 15:00 uur en er kwamen net verschillende snoekbaarsboten terug gevaren.  Vol goede moet en gehaast stonden we onze kayaks en spullen op te tuigen. Het gaat ook al zo vroeg schemeren in deze tijd van het jaar. Vangsten waren slecht hoorde we van de eerste boot met snoekbaarsvissers. Een paar minuten later het volgende bootje richting de trailerhelling. Ook geen goede berichten… Meer als de vorige maar 2 visjes op 3 man is geen vetpot over de gehele dag.

Dat zag er dus weinig belovend uit. Het Haringvliet water zag ook erg troebel. Waarschijnlijk nog door de regenval van vorige week. Toen ik mijn visvinder wilde aanzetten liet ook de techniek me in de steek. Het is ons niet gegund, ging er nog door mijn hoofd. Inmiddels al 15:30 uur. Johan vertrok al en ik probeerde dat ### ding aan de praat te krijgen. De oorzaak van het falen lag nog aan de Oosterschelde. De contact puntjes van de accu zagen er wel erg gecorrodeerd uit. De aansluitingen waren groen en van de koperkleur was niks meer over. Dan maar zonder zicht het water op…..

Na wat driftjes zonder een enkele aanbeet toch maar even kijken naar de fishfinder. Zeker voor de snoekbaars visserij is dat ding eigenlijk onmisbaar als je de stekken kennis niet hebt. Onderaan mijn droogpak zit een stukje klittenband rond de enkel. De koperen stukjes opgepoetst tot ze weer glommen.  Voila daar was ineens weer licht in de duisternis. Op de gebruikelijke dieptes zag ik alleen wat aasvis hoger in het water. Geen spoor van snoekbaars helaas. Beetje rondvaren en zoeken dan maar.  Johan en ik vonden een taludje waar het afliep van 12 meter naar 4. Er stond vis op de bodem maar geen enkele aanbeet. Zou het aan het troebele water liggen?  Dan maar een andere kleur proberen.

Ik had nog 1 chartreuse (fel gele kleur) shad in de doos. Dit maakte gelijk het verschil en bleek een goede keuze.   In een paar driften verschillende aanbeten gemist. Mijn reactiesnelheid was nog niet zoals het hoort. Moeten toch ook weer even inkomen met deze aarzelende aanbeten.. Normaal is boem ook gelijk ho maar op zoetwater stekels werkt dat wat anders.

In het laatste kwrtiertje viel het kwartje en de eerste vis werd gehaakt. Mooie vis die snoekbaars.  Na een paar kiekjes mocht hij of zij weer terug het water in. Snel terug naar het taludje en een volgende worp.   Bodemcontact, even draaien en gelijk weer beet!! Ze hebben er zin in kennelijk. Helaas schoot deze vis na een paar meter weer los. Weer de shad laten zakken en even wachten op bodemcontact. Gelijk weer beet. Drie worpen 3 aanbeten. Wat kan het leven toch goed zijn! Dit was duidelijk geen twijfelaar en het hengeltje stond serieus krom. Ik dacht eerst even aan een snoek. Maar hij bleef op diepte onder de kayak vechten en zwom niet weg. Dan een mooie snoekbaars waarschijnlijk… Voor dit snoekbaars spelletje heb ik een Illex stokje van 1,83 meter met een werpgewicht van 1,8 tot 7 gram. Ik vis met een klein molentje van Shimano in de 750 klasse. Poppenspul dus eigenlijk, gevuld  met 6/00 gevlochten en een fluocarbon voorslag van 20/00. Ik durfde dit ook niet maximaal te testen en heb de vis voorzichtig uitgedrild. Toen hij boven kwam bleek het een mooie vis te zijn. Geen echte kneiter maar op dit setje een aardige vis. Johan heeft een filmpje gemaakt .

Ook deze vis terug en helaas werd het al weer aardig donker. Johan had zulke koude handen dat hij moeite had zijn witte shad te wisselen voor een gele. Nog een paar beetjes gehad maar niks meer mogen vangen. Tevreden terug naar huis. Hopelijk snel weer een beetje tijd om wat langere vistripjes te maken. Anderhalf uur is toch wat krap..


Comments

Met haastige spoed naar het zoet! — Reageren?

Geef een reactie